Pivkári pri Mare (alebo aj) Druhá pivná cesta na Liptov...

Autor: Roman Vaňo | 15.4.2016 o 12:07 | (upravené 15.4.2016 o 12:18) Karma článku: 2,47 | Prečítané:  652x

     Opäť Nás naše kolesá zaviezli na Liptov, tentokrát do dedinky čo bis kameňom dohodil od Liptovskej Mary, nesúcej názov Kvačany. Cieľom bola pivovarná reštaurácia s penziónom rodiny Brontvaiovcov majúca rovnomenný názov...

     Lákadlom pre Nás bol na rodinný podnik veľký výber pivného sortimentu. Začnem ale od začiatku...
     O pivovare Brontvai som sa dozvedel z článku o rodinných pivovaroch Slovenska v časopise Profit z roku 2012. V tom čase som ho odoberal a ani by ma nenapadlo, že o 4 roky sa k nemu vrátim ako pivný dobrodruh (prečo by ma to aj napadnúť malo, keďže Profit je magazín o ekonomike :) ). Brontvai bol vlastne prvý slovenský pivovar, ktorý som mal v pláne navštíviť. Lež k článku som sa spätne dostal na začiatku zimy, kedy Brontvaiské pivo nie je navarené, pretože pivovar varí sezónne. Preto sme do teraz dávali prednosť celoročným pivovarom, a teraz, na Jar sme zavítali konečne aj sem.

Pivovar Brontvai

Penzión, pivovar a reštaurácia Brontvai

     Hacienda Brontvaiovcov leží pomaly na druhom konci obce Kvačany. Napriek tomu, že k nemu vedie hlavná cesta, radšej sme sa na ňu opýtali niekde v strede obce. Vysvitlo, že ideme správne.
     Keďže bola sobota, navyše sviatočná, biela (boli sme tam totiž počas Veľkonočných sviatkov), pivovar bol natrieskaný. Po úvodnom fotení sme rezko vkročili do jeho útrob.
     Jedálenská časť nie je veľká, číta 6 stolov, takže sme sa postavili do radu sedenia chtivých rodín. Našťastie, boli sme druhí v poradí. Šóra však za chvíľku pominula a už sme boli usadený. Po prelutraní cenníka a zvážení finančných možností sme sa nakoniec rozhodli iba pre pivká. Ponuka bola veru bohatá, na to, že začínala jar bolo na výber päť druhov piva. Ja som si objednal zeleného Golfáka (spodne kvasený ležiak 12ku s prímesou žihľavového čaju), mama zas Červený ležiak (spodne kvasený polotmavý 4 sladový ležiak) a brat "vajcen" copper (vrchne kvasený weizen z 3 druhov sladov). Vynikajúca voľba. (Aj keď, priznám sa, mne môj Golfák až tak nechutil...)
 

Červený ležiak,

Chuť Kvačianskeho zlata

     Pivá pivovaru Brontvai sú vskutku fachmanskou prácou. Ich plná, pritom však jemná a nenútená pivová chuť pretrvá dlhú dobu po dopití na jazyku. Ako každé nepasterizované pivo aj toto "kope", nie je však ťažké na žalúdok. Pre mňa to bolo druhé najlepšie pivo, ktoré som zatiaľ na Našom pivnom vandry pil. Napriek vyšším cenám pokrmov sú ceny tohoto piva iba mierne nad priemer, preto sme si aj mi kúpili pár fliaš domov.

Pivovar určite vrelo odporúčam!

     Čo dodať nakoniec? Asi už len pár fotiek, ako vždy, a že sa už teraz teším na ďalšiu návštevu Našich Slovenských pivných pokladníc. Tak zatiaľ dovidenia a nazdravie ;)

Roman Prosimír Vaňo

P.S: Ešte posielam fotku s manželmi Brontvaiovcami a touto cestou im chcem ešte raz za celú svoju rodinu, ale iste aj za všetky smädné krky poďakovať za výborné pivko. Nech sa Vám darí...

P.S.2: Ospravedlňujem sa, že som pridal príspevok až teraz, ale mal som pokazený počítač, až teraz som sa dostal k blogu a fotkám... Snáď Vám moja neaktuálnosť neskazila dojem :)

Sľúbený fotoalbum:

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Málo tu oslavujeme to dobro, čo na Slovensku bolo, je a bude

Možno to zle vidím; možno Slovákom budú tieto slová znieť trochu pateticky alebo prehnane.

DOMOV

Danko zatiaľ nepovedal, ako ďalej, krízu budú riešiť v piatok

SMS-kou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu.

KOMENTÁRE

SNS neodíde. Nikto na ňu nečaká

V prípade predčasných volieb by sa SNS nemuselo dostať do vlády.


Už ste čítali?